Att skapa en bra restaurangmeny

Om man ska starta upp en restaurang måste man se till att det finns mat att servera. För att gästerna ska kunna veta vad som finns att beställa behövs en meny. Men att sätta ihop en bra restaurangmeny är allt annat än lätt. Vad bör man egentligen tänka på?

Olika typer av rätter

Beroende på vilken typ av restaurang man har kan man behöva ha olika typer av rätter på menyn. Driver man en pizzeria kanske det är ganska självklart att det finns pizza på menyn, men driver man däremot en grekisk restaurang kan man behöva ha flera rätter. Det kan också vara bra att servera kött, kyckling, fisk och vegetariskt för att menyn ska kunna passa alla gäster.

Tänk på allergiker

När man sätter samman sin meny bör man också tänka på allergiker. Om en rätt innehåller gluten, laktos eller nötter bör det skrivas ut i menyn. Det kan även vara bra att skriva ut om rätten kan göras fri från gluten eller laktos. Då kan gästerna känna sig säkra på att de inte blir sjuka av den mat som serveras.

Ska det finnas barnanpassade rätter?

Om restaurangen riktar sig till familjer är det också bra att fundera över om det ska finnas några rätter anpassade speciellt för barn. Många yngre barn gillar, eller bör inte, äta starka rätter. Då kan det vara bra att ha alternativ som köttfärssås och spaghetti, korv och pommes, lasagne eller liknande. Till ett barn kan portionerna i regel också vara lite mindre. Även vuxna som har svårt för vissa rätter, eller som kanske inte kan äta så stora portioner kan ha nytta av de här menyförslagen.

Buffé eller á la carte?

När menyn skapas är det också bra att veta om man ska ha en buffé som har öppet, eller om á la carte ska serveras. Finns det en buffé är det i regel bara att se till att rätterna på den finns. Gäller á la carte kan det komma in specialbeställningar från kunderna.

Välja rätt råvaror

Det är inte bara menyn som ska vara bra. Man måste också se till att det finns rätt råvaror tillgängliga för att man ska kunna laga de olika rätterna. Det går inte bara att köpa in de billigaste sakerna, speciellt inte om man tar lite högre priser för rätterna i sig. Då kommer gästerna snabbt att bli besvikna. Se därför till att satsa på råvaror som gör menyn rättvisa. Det är gästerna värda.