Skillnader i restaurangverksamhet under vardag och helg

Om man driver en restaurang kan man ganska snart märka att det finns en del skillnader mellan verksamheten som drivs under vardagarna och den verksamhet som finns på helgen. Det har helt enkelt att göra med att det i regel är fler familjer som kommer till restaurangen på helgen och dessutom kan tiderna man väljer att äta på skilja sig en del. Men vilka är de större skillnaderna?

Lunchbuffé

Man kan under veckodagarna ha en hel del gäster som äter lunch. Då kan en bra lunchbuffé vara ett bra val. Där finns det i regel något för alla och dessutom kan man variera rätterna lite efter vad köket har gott om. Det gäller dock att man ser till att buffén är i gott skick och att maten hålls fräsch. På helgen är just luncher inte lika vanliga.

Helgmeny

På helgerna kan det löna sig att ha lite mer lyxiga maträtter och kanske à la carte. Gästerna kommer många gånger på kvällstid för att äta tillsammans med vänner och familj. Då är det inte alls ovanligt att man vill ha lite mer speciell eller extra god mat. Som restaurangägare kan det vara klokt att tänka på så att man verkligen har ingredienserna hemma.

Extraerbjudanden under helgen

Det kan också löna sig att ha en del extra erbjudanden på helgen. Man kanske kan bjuda gästerna på drickan eller så kan man låta efterrätt ingå i priset. Många restauranger låter också barn äta gratis på helgen och det kan vara en stor fördel för alla barnfamiljer.

Under veckodagarna eller omkring lunchtid har de flesta restauranger erbjudande på dagens lunch. Då får man buffé eller en viss rätt samt bröd, dricka och sallad till ett lägre pris. Det är inte fel att ha någon form av liknande erbjudande på helgen.

Alkoholservering

Ibland förekommer det att restauranger inte serverar alkohol på veckodagarna. Det kan helt enkelt bero på att de inte har tillstånd att servera då eller så är det inte tillräckligt många som är intresserade av att dricka under vardagskvällarna. Många restauranger har dock alkoholservering under helgen, från fredag till och med söndag. Då kan par, familjer och andra ta sig ett glas vin utan att de i de flesta fall ska jobba tidigt dagen efter. Dessutom kan restaurangen då ha lite extra personalförstärkning om det är så att någon skulle bli lite väl överförfriskad under tiden serveringen pågår. Det kan annars ställa till med en del problem.